Initiatiefnemers

Cor van Dijk
algemeen directeur bij de Otten Groep (J. Otten Beheer BV), Oudezijds Achterburgwal 146

Cor van Dijk kwam in 2009 in dienst bij de Otten Groep. Daarvoor (vanaf 1977) was Van Dijk gemeenteambtenaar. Sinds 1989 had Van Dijk al een bijbaantje bij Casa Rosso, eerst als technicus/discjockey en later als “kaartjesscheurder” bij de entree van het theater. Ook deed hij een aantal adviseurstaken en was hij vertegenwoordiger namens de erotische entertainmentbranche in het Integraal Burgwallen Overleg (IBO).

Het bekendste onderdeel van de Otten Groep is Casa Rosso, het wereldberoemde  liveshow theater dat vanaf 1968 een prominente positie inneemt in het ‘Red Light District’ van Amsterdam. Miljoenen mensen bezochten dit Erotische vijfsterrentheater op de Oudezijds Achterburgwal.

De markante eigenaar van Casa Rosso is Jan Otten, die sinds 1980 aan het theater is verbonden en de gasten ’s avonds nog steeds persoonlijk welkom heet. Otten heeft op het gebied van erotisch entertainment nog meer bedrijven op de Oudezijds Achterburgwal, zoals het Erotisch Museum op nummer 54. In het voormalige pakhuis uit de 17e eeuw komen de rijke historie van Amsterdam en de geschiedenis van de seks en erotiek door de eeuwen heen samen. Er worden onder meer erotische kunstwerken tentoongesteld van John Lennon, Salvador Dali en Picasso. Ook organiseert het museum wisselende exposities van erotisch kunst uit alle delen van de wereld.

Tot de Otten groep behoort ook De Bananenbar, gevestigd aan de Oudezijds Achterburgwal 37, een pand dat stamt uit de gouden eeuw. Deze erotische club geniet een grote bekendheid tot ver over de landsgrenzen. Het simpele concept: een all-in prijs voor drank & erotische shows. De bekendste is de ‘Bananenshow’, waar een banaan op een speciale wijze wordt opgediend. In 2012 is De Bananenbar gerenoveerd en uitgebreid met een paal- en lapdanceclub.

In 2014 opende de Otten groep op Oudezijds Achterburgwal 97 de Hospital Bar. In 2018 verleende de gemeente een vergunning voor het verbouwen van Oudezijds Achterburgwal 86 om daar een bij de buurt passende publieke toiletvoorziening te vestigen: Sexy Loo.

 

Patrick Lefevere
eigenaar van Café The Pint, Oudezijds Achterburgwal 116

Het pand waarin Café The Pint is gevestigd is al 3 generaties in bezit van de familie van Patrick Lefevere. Tijdens de 2e wereldoorlog was het pand eigendom van de broer van Hein Lefevere, Patrick’s opa. Na de oorlog kreeg ‘Ome Hein’, die zelf een winkelpand had op de Haarlemmerstraat, het gebouw in bezit door het met zijn broer te ruilen voor zijn pand aan de Haarlemmerstaat. Zo ontstond op Oudezijds Achterburgwal 116 het logement annex dranklokaal ‘Hein & Jet’, genoemd naar de opa en oma van Patrick, met een zogeheten ‘verlof A vergunning’ (zwak alcoholische dranken: wijn en bier).

Jet bereidde eten voor de dames die toentertijd in de Stoofsteeg en op de gracht werkzaam waren. Hein senior verhuurde de bedden op de 1e en 2e etage en serveerde dranken op de bel-etage van wat nu het huidige café is. Er was nog geen vergunning voor sterke drank maar dat weerhield ‘Ome Hein’ er niet van om altijd een fles Jenever onder de toonbank klaar te hebben staan voor klanten die iets sterkers wilden dan Bier of Wijn. In 1965 ging Patrick’s vader, Hein junior, op 23-jarige leeftijd achter de toonbank staan en heeft er, samen met Marianne Lefevere, Patrick’s moeder, een echte bar van gemaakt.

In 1969 namen de ouders van Patrick de zaak van hun ouders over en noemden het ‘Café Bar De Pul’. Zij bleven er samen in werken tot 1977 waarna ze de zaak hebben verpacht. Het café werd toen een toplessbar: ‘Mon Amour’. In juni 1982 brandde de zaak af en in de periode daarna is de zaak weer opgebouwd en op 1 Juni 1984 heropend als ‘Café Bar De Pul’.

Na het overlijden van Hein junior op 6 mei 1989, kwam Patrick achter de bar te staan. Op 1 april 2004 nam Patrick de zaak over van zijn moeder Marianne en wijzigde de naam van het bedrijf in: ‘Café de Pul/The Pint’ om er een meer internationale uitstraling aan te geven. In 2011 is het pand gerenoveerd en voorzien van een nieuwe fundering zodat het cafébedrijf nog vele jaren kan voortbestaan, ook als het bedrijf straks misschien wel overgaat naar de kinderen van Patrick, de 4e generatie.

Vandaag de dag is Café de Pul/The Pint een van de gezelligste avondzaken van Amsterdam waar Patrick, en ook zijn moeder Marianne erg trots op zijn.

 

Marcel Kaatee
Manager/gitarist en medeoprichter van funkband Seven Eleven, directeur en mede-eigenaar van platenlabel Funk to the Max, beiden gevestigd in de Molensteeg, en eigenaar van enkele panden op de Oudezijds Achterburgwal.

Na een studentenbaantje bij veilinghuis Sotheby’s aan het Rokin, belandde Kaatee in 1980 via oude schoolkameraden op de Wallen. Kaatee studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam en ging om zijn studentenleven te bekostigen entreekaartjes verkopen voor Casa Rosso, het liveshow-theater van Joop de Vries, beter bekend als ‘Zwarte Joop’ ook wel de ‘Koning van de Wallen’ genoemd. Direct na de brand in Casa Rosso in december 1983, waarbij 13 doden vielen, vond Kaatee tijdelijk werk als kassier in de speelautomatenhallen Molensteeg en Buddy Buddy die eveneens tot het imperium van De Vries behoorden. Nadat Casa Rosso in 1984 werd heropend op de huidige locatie, keerde Kaatee er terug als geluidstechnicus.

Na het overlijden van De Vries in 1986 werd Kaatee bedrijfsleider van speelautomatenhal Molensteeg en beëindigde hij voortijdig zijn studie. In 1990 trad hij in dienst bij C.R. Wallen BV en werd Kaatee financieel manager van het gehele Casa Rosso concern. In januari 1992 werden Casa Rosso, de Bananenbar, het Erotisch Museum en de speelautomatenhallen Molensteeg en Buddy Buddy verkocht aan Beleggingsmaatschappij Brouwersgracht, een bedrijf van ‘bouwvakker’ Rob Grifhorst. In 1993 kwam Willem Holleeder daar in dienst, die daarna het Erotisch Museum ging pachten.

In oktober 1996 werd het Casa Rosso concern opgesplitst. Grifhorst verkocht Casa Rosso, de Bananenbar en het Erotisch Museum aan Charles Geerts, en Willem Endstra nam de speelhallen en ander vastgoed over van Grifhorst. Kaatee werd directeur van de speelhallen en kocht deze in september 2002 van Endstra waarbij een groot deel van de koopsom werd omgezet in een lening. In februari 2003 nam vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg die lening over van Endstra en betaalde Kaatee aflossingen en rente voortaan aan Paarlberg. Op 2 februari 2006 legde justitie beslag op de financiering van Paarlberg vanwege een strafrechtelijk onderzoek. In dat onderzoek werd Kaatee in 2009 volledig vrijgesproken. Paarlberg daarentegen werd in 2010 door de rechtbank schuldig bevonden aan strafbare feiten.

Op 18 april 2011 besloot de burgemeester de vergunningen voor de speelhallen van Kaatee niet meer te verlengen. Op grond van de veroordeling van Paarlberg door de rechtbank in 2010, oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven op 12 maart 2012 dat de burgemeester de vergunningen van de speelhallen van Kaatee terecht had geweigerd vanwege de financiering door Paarlberg. Een week na de uitspraak werden de speelhallen op last van de gemeente gesloten.

In 2014 probeerde de gemeente door middel van een nieuw bestemmingsplan voor postcodegebied 1012, de speelhallenbestemming van de panden Molensteeg 1 en Oudezijds Achterburgwal 30 in te trekken. Kaatee maakte hiertegen bezwaar. De Raad van State oordeelde in februari 2015 dat de gemeente het bestemmingsplan op dit specifieke onderdeel niet met de vereiste zorgvuldigheid had voorbereid en stelde Kaatee in het gelijk. Vanaf maart 2014 wacht een nieuwe exploitant op een besluit van de gemeente over zijn vergunningaanvraag om de speelhallen weer te kunnen openen.

 

Roberto Schumann
mede-eigenaar van Absolute Danny

Fetish boutique Absolute Danny was sinds 1998 gevestigd aan de Oudezijds Achterburgwal en verkocht voornamelijk kinky kleding, lingerie en aanverwante artikelen zoals exclusieve schoenen, laarzen, accessoires, sm artikelen alsook tijdschriften en dvd’s.

In 2013 sloot Absoluut Danny de deuren van de winkel om zich te concentreren op de verkoop via hun web boutique. Absolute Danny rekent Lenny Kravitz, George Michael, Jade Jagger en Jenna Jameson tot haar vaste klantenkring en daarnaast is Absolute Danny bekend van het organiseren van internationaal bekende kinky feesten.